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Gentlemen:
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SOUTH DAKOTA PUBLIC
UTILITIES COMM'SSION

Enclosed herewith please find original Petition for
Declaratory Ruling as executed by Dennis Davis, Executive
Director of the South Dakota Association of Rural Water Systems.

I would appreciate it if you would keep the undersigned
apprised on this matter, as well as South Dakota Rural Water
Systems.
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BEFORE THE SOUTH DAKOTA ONE CALL NOTIFICATION BOARD

IN THE MATTER OF THE PETITION OF
SOUTH DAKOTA ASSOCATION OF
RURAL WATER SYSTEMS FOR A
DECLARATORY RULING

)
)
)
)

Petition

Petition for Declaratory Ruling

Pursuant to the provisions ofSDCL 1-26-15,1, Dennis Davis, of203 Center Street W.,
Madison, South Dakota, state that I am the Executive Director of South Dakota
Association ofRural Water Systems (SDARWS), and hereby petition the South Dakota
One-Call Notification Board for its declaratory ruling in regard to the following issues:

I. Issue 1 - Clarification ofminimum horizontal clearance ofeighteen inches

(1) The state statute or board rule or order in question is SDCL 49-7A-8 which states as
follows:

An operator shall, upon receipt of the notice, advise the excavator of the location
ofunderground facilities in the proposed excavation area by marking the location
ofthe facilities with stakes, flags, paint, or other.clearly identifiable marking
within eighteen inches horizontally from the exterior sides ofthe underground
facilities. The board shall promulgate rules, pursuant to chapter 1-26, to establish
the response time for operators to mark the underground facilities. The response
time shall be no later than forty-eight hours after the receipt of the notice,
excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays of the state or the excavation
start time provided by the excavator, whichever is later. The response time may
be less than forty-eight hours for emergency or subsequent inquiries to the
original locate request and may be longer than forty-eight hours for
nonexcavation requests. Excavators shall maintain a minimum horizontal
clearance of eighteen inches between a marked underground facility and the
cutting edge of any mechanical equipment. If excavation is required within
eighteen inches, horizontally, the excavator shall expose the facility with
hand tools or noninvasive methods approved pursuant to rule and shall
protect and support the facility prior to further excavation with mechanical
equipment (emphasis added).

(2) The facts and circumstances which give rise to the issue to be answered by the board
are as follows:

Rural water systems in South Dakota are marking their underground facilities as
required pursuant to South Dakota statutes. Rural water underground facilities are
typically at a depth of five and one-half(5Y2) to six (6) feet. In certain instanqes, after
the markings are complete, excavators are burying other underground facilities within
eighteen inches horizontally (i.e. parallel to level ground) from the flags provided by the
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rural water system and even in some instances directly above the flags. (See Attachment
A, Photo) VariollS rural water systems have evidence that the underground facilities have
not been placed with "hand tools or noninvasive methods" as required by statute.

(3) The precise issue to be answered lJy the board's declarato:ry ruling is as follows:

Regardless of depth of an underground facility, is it a violation of SDCL 49-7A-8 to bury
an underground facility within eighteen inches horizontally on either side from the
markings of another underground facility ifhand tools or other noninvasive tools are not
used?

II. Issue 2 - Marking outside, edge ofpipe

(1) The state statute or board rule or order in question is SDCL 49-7A-8 which states as
follows:

An operator shall, upon receipt of the notice, advise the excavator of the
location of underground facilities in the proposed excavation area by
marking the location of the facilities with stakes, flags, paint, or other clearly
identifiable marking within eighteen inches horizontally from the exterior
sides of the underground facilities. The board shall promulgate rules, pursuant
to chapter 1-26, to establish the response time for operators to mark the
underground facilities. The response time shall be no later than forty-eight hours
after the receipt of the notice, excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays of
the state or the excavation start time provided by the excavator, whichever is later.
The response time may be less than forty-eight hours for emergency or
subsequent inquiries to the original locate request and may be longer than forty­
eight hours for nonexcavation requests. Excavators shall maintain a minimum
horizontal clearance of eighteen inches between a marked underground facility
and the cutting edge of any mechanical equipment. Ifexcavation is required
within eighteen inches, horizontally, the excavator shall expose the facility with
hand tools or noninvasive methods approved pursuant to rule and shall protect and
support the facility prior to further excavation vtith mechanical equipment
(emphasis added).

(2) The facts and circumstances which give rise to the issue to be answered by the board
are as follows:

The pipes used by rural water systems can be up to 56 inches in diameter. If the
rural water system places a flag (or ot.'ler appropriate marking) directly above the center
of the pipe, the horizontal clearance ofeighteen inches does not adequately provide
clearance of the outside edges of the pipe nor provide adequate space to ensure hand
digging is safe. Rural water systems believe it appropriate to mark each edge of the pipe
and mark with spray paint the center of the pipe which.would require the excavator to
maintain a minimum horizontal clearance of eighteen inches from both markings. (See
Attachment B, Diagram).

2



.'
(3) The precise issue to be answered by the board's declaratory ruling is as follows:

Do South Dakota statutes and administrative rules allow rural water systems to
mark the outside edge of the pipe in two places and mark with spray paint or flags the
center of the pipe in order to ensure an excavator maintains a minimum horizontal
clearance of eighteen inches from the markings on both sides of the outside edge?"

Dated at Madison, S tilD~otathis~May, 2010.

Dennis Davis
Executive Director
South Dakota Association ofRural Water Systems
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