
DECLARATORY RULING

On May 19,2010, the South Dakota Association ofRural Water Systems (the
"Association") filed a Petition for a Declaratory Ruling pursuant to SDCL 1-26-15 and
ARSD 20:25:03:11. The Association presented two clarification questions relative to
SDCL 49-7A-8.

~9-7A-8. Location of underground facilities--Marking. An operator
shall. upon receipt of the notice. advise the excavator of the location of
underground facilities in the proposed excavation area by marking the
location of the facilities with stakes. flags. paint. or other clearly
identifiable marking within eighleen inches horizontally from the exterior
sides of the undergrozmd facilities. The board shall promulgate rules.
pursuant to chapter 1-26. to establish the response time for operators to
mark the undergroundfacilities. The response time shall be no later than
forty-eight hours after the receipt of the notice, excluding Saturdays.
Sundays. and legal holidays of the stare or the excavalion start time
provided by the excavator, whichever is laler. The response time may be
less than forty-eight hours for emergency or subsequent inquiries to the
original locate request and may be longer than forty-eight hours for
nonexcavation requests. Excavators shall maintain a minimum horizontal
clearance ofeighteen inches between a marked underground facility and
the clItting edge of any mechanical equipment. If excavation is required
within eighreen inches. horizontally, the excavator shall expose the facility
with hand tools or noninvasive methods approved pw"suant to rule and
shall protect and support the facility prior to fUrther ,excavation with
mechanical equipment.

The first question was, "Regardless of depth ofan underground facility, is it a violation
ofSDCL 49-7A-8 to bury an underground facility within eighteen inches horizontally on
either side from the markiDgt; ofanother underground facility ifhand tools or other
noninvasive tools are not used?" The second issue was whether, "South Dakota statues
and administrative rules allow rural water systems to mark: the outside edge of the pipe in
two places and mark with spray paint or flags the center of the pipe in order to ensure an
excavator maintains a minimum horizontal clearance ofeighteen inches from the
markings on both sides ofthe outside edge?"

The Association agreed to waive ARSD 20:25:01:12 which requires the Board to issue its
ruling within 120 days. The Board has jwisdiction over this matter pursuant to SDCL
Chapter 49-7A. At its September 29, 2010 meeting, the South Dakota One Call Board
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(the "Board") considered both questions. The Association presented testimony and
exhibits relative to its Petition.

I. Regardless ofdepth ofan underground facility, is it a violation of SDCL 49­
7A-8 to bury an underground facility within eighteen inches horizontally on
either side from the markings ofanother underground facility ifhand tools or
other noninvasive tools are not used?

The questionable statute does not specifically address where an underground facility can
be buried and the Board does not desire to rule regarding the burial offacilities. With
that said, the Board agrees the statute specifically addresses excavation procedures and
such procedures are not dependent on facility depth. The Board further agrees excavation
is necessary when burying an underground facility and ifother facilities are present and
marked, hand tools or other noninvasive tools must be used, within eighteen inches
horizontally on either side from the markings, prior to exposure ofthe existing facility.

The Board, therefore, answered this question in the affirmative. Regardless ofdepth, it is
a violation ofSDCL 49-7A-8 to bury an underground facility within eighteen inches
horizontally on either side from the markings ofan. existing underground facility if the
existing facility is not first exposed with hand tools or other board approved noninvasive
method.

ll. Do South Dakota statues and administrative rules allow rural water systems to
mark the outside edge ofthe pipe and mark with spray paint or flags the center
ofthe pipe in order to ensure an excavator maintains a minimum horizontal
clearance ofeighteen inches from the markings on both sides of the outside
edge?

The second question goes to proper facility marking. The only statutory requirement is
that facilities be mark~ ·'with stakes, flags, paint, or other clearly identifiable marking
within eighteen inches horizontally from the exterior sides of the underground facilities."
Neither the statute nor rule requires the area between the exterior sides of an underground
facility be marked. The Board agrees, however, it is prudent to do so and certainly an
operator may make any such a mark. to most clearly communicate the location of its
underground facilities. Again, the Board answers this question in the affirmative. It is
therefore

ORDERED, regardless ofdepth, it is a violation ofSDCL 49-7A-8 to bury an
underground facility within eighteen inches horizontally on either side from the markings
ofan existing underground facility ifthe existing facility is not first exposed with hand
tools or other board approved noninvasive method. It is

FURTHER ORDERED, although. it is not required, South Dakota statues and
administrative rules allow a facility operator to mark the outside edge ofits facility and
further mark: with spray paint or flags the center of the pipe in order to ensure an
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excavator maintains a minimwn horizontal clearance ofeighteen inches from the
markings on both sides of the outside edge
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