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APPLICABILITY OF ONE CALL NOTIFICATION REQUIREMENTS TO RAILROADS 

Dear Mr. Janes: 

You have requested an official opinion from this Office regarding the following question: 

QUESTION: 

Whether SDCL 49-7A-15 exempts railroad companies with underground facilities within a 

railroad crossing from the One Call system requirements of SDCL ch. 49-7A. 

OPINION SUMMARY: 

SDCL 49-7A-15 exempts railroad companies when the railroad has legal or fee title to the 

land where its underground facilities are located. 

FACTS: 

Through SDCL ch. 49-7A, the South Dakota Legislature has enacted what is referred to as 

the South Dakota One Call system (“System”).  This chapter requires that all operators of 

underground facilities become members of the System.  Member operators must notify the 

System of the location of their underground facilities.  Before any excavation may begin, 



excavators are required to notify the System of their intent to excavate, and to provide the 

specific location of the planned excavation.  The System then notifies all operators who 

potentially have underground facilities in the excavation area.  The notified operators 

normally have forty-eight hours to mark the location of their underground facilities. 

Excavators have an expectation that, if the System is notified of a proposed excavation 

within a highway right-of-way or street, all underground facilities in the area will be 

marked.  This, however, is not true when the excavation concerns a railroad crossing, where 

a highway or street and a railroad right-of-way intersect.  Railroad companies have 

underground facilities that are located along their railroad right-of-ways.  These 

underground facilities generally continue through railroad crossing areas.  There are 

numerous public and private railroad crossings which the public traverses, and where 

underground facilities of utilities and other entities are located.  Notwithstanding a timely 

One Call contact, excavators on occasion find themselves cutting through a railroad’s 

underground facilities within a railroad crossing because the railroad’s facilities were not 

marked prior to excavation. 

The railroad companies contend, notwithstanding the fact that their underground facilities 

are located within the area of a railroad crossing, that they are not required to become 

members of the System, or mark their underground facilities, because they are exempt 

under SDCL 49-7A-15.  Excavators question whether railroad companies are truly 

exempt.  Any railroad that is a member of the System has stated that it was done so 

voluntarily, as a means of reducing the cutting of its underground facilities during an 

excavation. 

IN RE QUESTION: 

Generally, SDCL ch. 49-7A requires any person who operates an underground facility to 

become a member of the System.  Railroad companies fall within the definition of 

“person.”  Further, Article XVII section 15 of the South Dakota Constitution authorizes the 

Legislature to regulate railroads and railways.  SDCL 49-7A-15, however, provides the 

following exemption for landowners: 

Underground facilities owned and operated by the landowner on his own land which does 

not extend beyond the boundary of the private property are not subject to the provisions of 

this chapter. 



In construing statutes, this office applies the rules of statutory construction applied by the 

South Dakota Supreme Court.  In U.S. West Communication, Inc., v. Public Utilities 

Commission, 505 N.W.2d 115, 123 (S.D. 1993), the Court stated: 

The purpose of statutory construction is to discover the true intention of the law which is to 

be ascertained primarily from the language expressed in the statute.  The intent of the 

statute is determined from what the Legislature said, rather than what the courts think it 

should have said, and the court must confine itself to the language used.  Words and 

phrases in a statute must be given their plain meaning and effect.  When the language in a 

statute is clear, certain and unambiguous, there is no reason for construction, and the 

Court’s only function is to declare the meaning of the statute as expressed.  Since statutes 

must be construed according to their intent, the intent must be determined from the statute 

as a whole, as well as enactments relating to the same subject.  But, in construing statutes 

together it is presumed that the Legislature did not intend an absurd or unreasonable result. 

(Internal citations omitted). 

Railroad crossing is defined in SDCL 31-27-21 as follows: 

A “railroad or highway crossing” usually referred to as a ‘railroad crossing,’ shall include all 

that part of a public highway or private road extending from the point where it touches the 

property line of the right-of-way of the railroad company on one side until it passes over 

and beyond the railroad company’s property line or right-of-way on the opposite side of the 

right-of-way. 

Railroad right-of-way is defined in SDCL 31-27-20 as follows: 

A "railroad right-of-way," consists not only of that strip of land, usually one hundred feet 

wide, over which the main track is laid but such adjacent extra width of land as may be 

necessary and useful for cuts, embankments, ditches for change of location of 

watercourses, and other works of a railroad, appropriate and necessary for railroad 

purposes. 

“Landowner” is not defined in SDCL ch. 49-7A.  In setting forth statutory rules of 

construction, the South Dakota Legislature, in SDCL 2-14-4, stated: 



Whenever the meaning of a word or phrase is defined in any statute such definition is 

applicable to the same word or phrase wherever it occurs except where a contrary intention 

plainly appears. 

The Legislature has defined landowner in several statutes elsewhere in the code.  These 

definitions appear to be fairly uniform.  SDCL 7-25A-1(7) is typical and provides: 

(7)  “Landowner” or “owner,” any individual, firm, or corporation, public or private, or public 

agency, who has legal title to real property as shown by the records of the register of deeds 

of the county in which the real property is situated; 

Applying the above Supreme Court and statutory rules of construction to SDCL 49-7A-15, I 

conclude that the Legislature intended to exempt from SDCL ch. 49-7A underground 

facilities owned by any railroad company which has legal or fee title to the land where the 

underground facilities are located.   

In reaching this conclusion, I am aware that SD Const. art. XVII § 15 declares railways as 

public highways.  See also SDCL 49-16A-66.  This declaration, however, doesn’t change the 

legal status of the underlying property.  Further, although the Legislature has enacted 

provisions that address railroad crossings, rights-of-way, and the respective rights, 

responsibilities and duties of railroads, local governing bodies and the Department of 

Transportation, there is no provision that changes the legal status of the underlying 

property. 

This conclusion does not end discussion of your opinion request.  The South Dakota 

Supreme Court has demonstrated in several decisions that railroad companies have legal 

fee title to some, but not all, lands upon which their rights-of-way and railways (and 

necessarily the associated railroad crossings) are located.  See, Swaby v. Northern Hills 

Regional Railroad Authority, 2009 S.D. 57, ______ N.W.2d ______; Tripp v. F & K Assam 

Family, LLC, 2008 S.D. 78, 755 N.W.2d 106; Barney v. Burlington Northern Railroad Co., 

490 N.W.2d 726 (S.D. 1992).   

As demonstrated above, SDCL 49-7A-15 requires different treatment for underground 

facilities within a railroad crossing dependent on whether the railroad is a fee owner of the 

land.  It therefore is my opinion that when the railroad company holds fee title to the land 

where the railroad right-of-way is located, including any railroad crossing, it is not required 

to become a member of the System for its underground facilities.  If, however, the railroad 



merely holds an easement on the right-of-way and a third party is the actual landowner, the 

railroad, like any other operator of underground facilities located within the easement, is 

required to become a member of the System and comply with all SDCL ch. 49-7A 

requirements. 

I understand that there will be difficulty in applying the above opinion, as it may not be 

immediately known whether a railroad company is actually the “landowner” of the property 

located within the railroad crossing.  Legal opinions or even court actions may be required 

to determine whether the railroad company is the landowner.  Absent any legislative intent 

to treat railroad companies differently than any other landowner, however, such analysis 

must take place.  If railroad companies are to be treated differently, it will require action of 

the Legislature. 

Respectfully submitted, 

Marty J. Jackley 

Attorney General 
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